Kérdés: 1956. január 2-án születtem, július 2-án érem el a 64 és fél éves életkort és kezdem meg a Kjt. szerinti nyolc hónap felmentési időt, melynek teljes tartalmára fel fognak menteni a munkavégzés alól, jelenleg pedig szabadságon vagyok. A novemberi váltás a nyolc hónapot teljesen kettévágja, nem tudom, mire számíthatok ebben az esetben, mert - ha jól értelmezem a jogszabályt -, akkor a felmentési idővel kapcsolatos Kjt-s szabályok hatályukat vesztik.
További kérdésem, hogy igényt tarthatok-e a 40 éves jubileumi jutalomra, mivel arra jogosult lettem volna a kjt. 78. § (4) bekezdése alapján és az átalakulásról szóló törvény szerint a jubileumi jutalomra vonatkozó rendelkezések öt évig érvényben maradnak.
Válasz: Amennyiben valakivel még közalkalmazottként közölnek felmentést, és ennek alapján indul meg a felmentési ideje, kerül kiszámításra a juttatása és megállapításra a végkielégítése, azt az átalakulás nem fogja érinteni (pl. nem feleződik meg a felmentési ideje és nem csökken a már megállapított végkielégítés). Mindig a közlés időpontja számít, az átalakulás ebből a szempontból nem lehet visszaható hatályú. Ugyanakkor, ha valaki 2020. november 1-jét követően válik nyugdíjassá, rá már az Mt. szabályai lesznek irányadók, ez utóbbi esetben vélhetően rosszabbul fog járni anyagilag, mert bár a végkielégítés szabályai 5 évig még nem változnak, de nyugdíjasként végkielégítés nem jár, a felmondási idő ugyanakkor várhatóan rövidebb lesz.
A jubileumi jutalom a törvény hatályba lépését követő 5 évig a régi szabályok szerint jár, vagyis ha egyébként jogosult lenne rá a munkavállaló a nyugdíjazásakor, akkor ezt a foglalkoztatási jogviszony nem fogja érinteni – 5 év után ez a juttatás azonban megszűnik.